Septembar je idealan da obiđete ovo jezero u Srbiji: U obliku je zmaja, a njegove boje na jesen oduzimaju dah
Jezero Ćelije, Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

odmor u srbiji

Septembar je idealan da obiđete ovo jezero u Srbiji: U obliku je zmaja, a njegove boje na jesen oduzimaju dah

Septembar je pravo vreme da Kruševac i jezero Ćelije doživite u punom sjaju

Objavljeno: 12:26h

Kao nekadašnja prestonica Srbije u vreme kneza Lazara, Kruševac je danas mesto koje mami turiste svojom kulturno-istorijskom baštinom i prirodnim lepotama. U septembru, kada jesenje boje počinju da obavijaju grad i okolinu, Kruševac postaje još privlačniji za posetioce.

Kruševac je poznat po brojnim znamenitostima koje podsećaju na srednjovekovnu prošlost Srbije. Lazarev grad je srce istorijskog dela Kruševca, sa crkvom Lazaricom koja je posvećena Svetom Stefanu i predstavlja jedno od najvažnijih verskih zdanja u Srbiji. U septembru, šetnja kroz ovaj deo grada je pravo uživanje, sa prijatnim vremenskim uslovima i mirisom ranog pada lišća u vazduhu.

Lazarev grad
Lazarev gradfoto: Nebojša Mandić

Narodni muzej Kruševac takođe nudi zanimljive eksponate iz perioda srednjeg veka, ali i iz kasnijih epoha. Posetioci mogu da istraže bogatu istoriju ovog kraja, sa posebnim akcentom na doba kneza Lazara i Kosovsku bitku. U centru grada se nalazi Spomenik kosovskim junacima, jedan od simbola Kruševca, podignut 1904. godine povodom 500 godina od Kosovske bitke. Ovaj spomenik je delo poznatog srpskog vajara Đorđa Jovanovića i posvećen je srpskim junacima koji su poginuli u toj bici.

Crkva Svetog Đorđa, jedna od najvećih pravoslavnih crkava u Srbiji, izgrađena je početkom 20. veka u neovizantijskom stilu i nalazi se u samom centru Kruševca. Poznata je po svojoj veličanstvenoj arhitekturi i ikonostasu. Bagdala, brdo koje se uzdiže iznad Kruševca, pruža prelep pogled na grad i okolinu. Na Bagdali se nalazi spomen-park sa velikim krstom, podignutim u znak sećanja na sve poginule u ratovima za oslobođenje Srbije.

Kruševac nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu koja obuhvata tradicionalna jela srpske kuhinje, kao i modernije specijalitete. Kruševac i okolni regioni poznati su po kvalitetnom pečenju. Bilo da se radi o jagnjetini, prasetini ili teletini, pečenje je nezaobilazno jelo koje se služi u mnogim restoranima. Ipak, bilo da preferirate mesna jela, ribu, vegetarijanske opcije ili slatkiše, sigurno ćete naći nešto po svom ukusu.

Jezero Ćelije

Na samo nekoliko kilometara od Kruševca, nalazi se prelepo jezero Ćelije. Ovo veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem reke Rasine, pravi je raj za ljubitelje prirode i rekreacije. Septembar je idealan mesec za posetu jezeru jer su temperature još uvek prijatne, a priroda počinje da menja svoje boje u prelazne nijanse jeseni.

Jezero Ćelije
Jezero Ćelijefoto: Printscreen/youtube/BlaceCaffe

Turisti na jezeru Ćelije mogu da uživaju u različitim aktivnostima poput ribolova, planinarenja i vožnje čamcem. Staze oko jezera su idealne za pešačenje i biciklizam, a postoji i nekoliko uređenih plaža gde posetioci mogu da provedu dan u opuštanju. Okolina jezera nudi i mogućnost kampovanja, pa je septembar savršen za one koji vole da uživaju u prirodi, daleko od gradske vreve. Ta mogućnost često privlači i strane turiste. Još jedna zanimljivost u vezi sa jezerom je da njegov oblik kada se gleda iz pričje perspekrive podseća na zmaja.

Jezero Ćelije
Jezero Ćelijefoto: Google street

Septembar u Kruševcu donosi i brojne manifestacije koje dodatno obogaćuju turističku ponudu. Lokalni restorani nude specijalitete ovog kraja, uključujući razne vrste pečenja, domaći sir, pite i rakiju. Kruševac je poznat i po vinogradima, pa ljubitelji vina mogu da posete lokalne vinarije i probaju najbolja vina iz regiona. Jedna od popularnijih manifestacija u septembru je Berba grožđa, koja okuplja lokalno stanovništvo i turiste u proslavi plodova jeseni. Tokom ove manifestacije, posetioci mogu da uživaju u degustaciji vina, tradicionalnoj muzici i plesu.

Bonus video:

00:39

SVEŠTENIK LEGENDA PRIČA ENGLESKI DA GA CEO SVET RAZUME! Evo kako je venčao zaljubljeni par u Kruševcu, svi se oduševili!

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.